Etusivulle


Professori Ravi Batra, suuri taloustieteilijä ja ennustaja
https://www.ravibatra.com


Professori Ravi Batra’sta tuli guruni taloustieteessä luettuani teoksensa ”1990 suuri lama?” W+G 1988.  Syksyllä 2016 lähetin hänelle sähköpostia kysyen onko hänen ennustuksensa tulevasta kaaoksesta ja uudesta kultaisesta aikakaudesta edelleen voimassa.  Yllätykseni oli suuri kun hän vastasi.  Ennustus on voimassa.  Kaikki näemme mihin tämä maailma on menossa.  Batran perustelut ovat vakuuttavia ja järkeenkäyviä.


Batran mukaan perussyy ongelmiin on monopolikapitalismi ja ns. wage gap (palkkakuilu) sekä korruptio. 


Monopolikapitalismi on järjestelmä, jota hallitsevat jättiläisyritykset, jotka perivät korkeita hintoja, maksavat matalaa palkkaa ja repivät työntekijöiden selkänahasta suuren tuottavuuden. Tällä tavalla tarjonta kasvaa kysyntää nopeammin aiheuttaen lomautuksia.  Ratkaisu tähän ongelmaan on paluu vapaille markkinoille, joilla pienet yritykset harjoittavat hinta- ja laatukilpailua.


1970-luvulle saakka tuottavuus ja palkat kasvoivat samaan tahtiin.  Sen jälkeen alkoi korruption yhä jatkuva kultakausi, jolloin tuottavuuden kasvun ja palkkojen kasvun tiet erosivat.  Tuottavuus on lisääntynyt hurjasti, mutta palkkataso on kasvanut reaalisesti paljon hitaammin.  Juuri tämä palkkakuilu johtaa tulo- ja varallisuuserojen kasvuun.  Tänään muutama ihminen maailmassa omistaa suurimman osan varallisuudesta.  Jopa USA.ssa, maailman rikkaimmassa valtiossa, köyhyys on suurempaa kuin koskaan.  Köyhät ja sairaat elävät kurjuudessa ja suuri keskiluokkakin köyhtyy koko ajan.  Tällainen kehitys on aina johtanut suureen romahdukseen.  Batran mukaan kivulias romahdus tapahtuu muutaman vuoden sisällä.  Sen jälkeen koittaa ihmiskunnalle paremmat ajat.

 

Batra laatii sensaatiomaiset ennustuksensa yhdistämällä ekonometriset kykynsä sekä ns. sosiaalisen aaltoliikkeen lain.  Sosiaalinen aaltoliike toistaa itseään hämmästyttävällä tavalla vuosisadasta toiseen, sillä se perustuu ihmismielen lainalaisuuksiin.  Useimmat taloustieteilijät perustavat ennustuksensa pääosin matemaattisiin ekonometrisiin malleihin ja tulokset ovat yleensä mitä sattuu.  Tavallinen kuluttaja ei toimi matemaattisten käppyröiden mukaisesti. Terveen järjen, arkijärjen puute vaivaa ekonomisteja. He luovat hienoja teorioita ja vaikka ne epäonnistuvat, niistä tulee usein dogmeja, uskonkappaleita.

 

Batralle irvailtiin hänen ryhdyttyään ennustamaan.  Hän joutui akateemiseen paitsioon.  Akateemisen maailman ulkopuolella häntä ylistetään.  Hän osaa ennustaa tarkemmin kuin muut.  Kun nykyään otetaan esille taloudellisten romahdusten ennustaja, hän on yleensä  prof. Nouriel Roubini, joka ei yllä lähellekään Batran saavutuksia.  Batrasta ei kukaan puhu mitään.  Hän on kuin ilmaa.

 

Dr. Ravi Batra on taloustieteen professori Southern Methodist University’ssä Dallasissa. Hän on kirjoittanut 5 kansainvälistä myyntimenestyskirjaa, best selleriä.  Lokakuussa 1978 Batra arvioitiin kolmanneksi USA:n ja Kanadan yliopistojen huipputaloustieteilijöiden joukossa julkaistuaan lukuisia tieteellisiä artikkeleita alan lehdissä kuten American Economic Review, Journal of Political Economy, Econometrica, Journal of Economic Theory, Review of Economic Studies ym.

 

Batran tuolloiset tutkimukset koskivat mm. kansainvälistä vapaakauppaa ja sen haitallisia vaikutuksia.  Aihe on mitä ajankohtaisin nykyäänkin.  

 

Vuonna 1990 Italian pääministeri myönsi hänelle Medal of the Italian Senate-mitalin kirjastaan, jossa hän ennusti Neuvostoliiton luhistumisen 15 vuotta etukäteen.

 

Batra on kirjoittanut artikkeleita johtavissa kansainvälisissä lehdissä kuten New YorkTimes, Washington Post, USA Today, Time, Newsweek, the U.S. News and World Report.  Hän on esiintynyt monilla tv-kanavilla kuten CBS, NBC, CNN, ABC, CNBC.  Vuonna 2009 hän sai Pratina and Navin Doshi-palkinnon ansioistaan taloudellisen analyysin saralla.

 

Batran yksi teos ”The Great Depression of 1990” Venus Books 1987,  on käännetty suomeksi nimellä ”1990 suuri lama?” Weilin+Göös 1988.  Sitä on nykyään vaikea löytää antikvariaateista.  Omani löysin Turusta Hamburger Börsin läheisestä antikvariaatista 1990-luvun alussa.  Kannattaa lukea, jos saa käsiinsä.


Batran oppikirja Common Sense Macroeconomics (Liberty Press, Richardson, Texas, 2003) on pätevä ja käytännönläheinen kansantaloustieteen oppikirja kaikille englannintaitoisille. Sen motto on: Kansantaloustieteen tavoite on kohottaa kaikkien elintasoa sekä poistaa suurten ja pienten ihmisten köyhyys ja työttömyys.

 

Batran viimeistä edellinen kirja on ”The New Golden Age: A Revolution against Political Corruption and Economic Chaos.”  Siinä hän ennustaa, että nykyinen hulvaton meno, varallisuuden kasautuminen muutamiin käsiin, kasvavat tuloerot, lisääntyvä korruptio jne. johtaa katastrofiin, jossa nykyinen maailmanjärjestys romahtaa. Sen jälkeen alkaa ihmiskunnalle uusi kultainen aikakausi.

 

Viimeisin kirja on ”End Unemployment Now: How to Eliminate Joblessness, Debt, and Poverty Despite Congress.”  Siinä hän antaa Barack Obamalle neuvoja, joilla hän voisi poistaa työttömyyden parissa vuodessa ilman kongressin myötävaikutusta.  Obaman neuvonantaja oli innostunut ja lupasi viedä asiaa eteenpäin.  Hän siirtyi pian toisiin tehtäviin eikä mitään tapahtunut.  Presidentti Trump käytti samoja valtaoikeuksia mm. asetuksillaan omien tavoitteidensa saavuttamiseksi.


Arvioita Batran viimeisimmästä kirjasta löydät täältä:  https://www.ravibatra.com/reviews

Joitakin kommentteja Ravi Batran töistä:

 

”Ravi Batra on saavuttanut huomattavan maineen USA:ssa kansainvälisen taloustieteen teoreetikkona parhaan länsimaisen tradition mukaan.”  Leonard Silk, New York Times

 

”Tämän Southern Methodist University’n ekonomistin ennustamisen huippusaavutukset ovat saaneet loistavia kehuja pragmaattisiltä investointiguruilta.”  Tom Peters, Chicago Tribune

 

”Dr. Ravi Batra kirjoittaa asioista yhtä selkeästi ja ymmärrettävästi kuin hän lukisi iltasatuja.”

Christopher Lehmann Haupt, New York Times

 

“Arvon professorilla on erinomainen akateeminen maine ja hänen ennustustensa ennätys on vaikuttava.”  Barton Biggs, Morgan Stanley

 

”Batra on akateeminen oppinut, jolla on kunnioitettava maine kansainvälisen kaupan asiantuntijana.” 

Albert Crenshaw, Washington Post

 

”Hänen ennustuksensa 1980 luvun alkupuolella mm. inflaatiosta, öljynhinnoista ja yritysten fuusioista - joille irvailtiin vuosia - ovat osuneet lähelle napakymppiä.” Thomas C. Hayes, New York Times

 

”Ravi Batra teki rajuja globaaleja ennustuksia joita kukaan ei kuunnellut – sitten ennustukset alkoivat toteutua.”  Chip Brown, Associated Press


"Ravi Batra avasi silmäni huomaamaan, miten vahvasti maailma on korruption kourissa." Jorma Mäkelä

 

https://www.ravibatra.com